Monday, 2 January 2017

Rahsia Garam


RAHSIA GAŔAM

*SIHIR atau SANTAU dpt di halang dgn MENGAMALKAN GARAM mengikut cara NABI SAWﷺ 

~ Sebelum makan Nabi ﷺ letak secalit garam di lidah Utk elak santau dan tapis makanan yg akan di makan.

~ Sampai di tempat baru, Nabi Saw ambil garam dulu Utk sesuaikan hormon terlebih di tempat baru.
~ Untuk ubat penyakit rohani, air perlu di campur garam terutama sihir dan santau. Kenapa ye? Allah swt dah cipta garam untuk penarik toksid/asid/racun dlm darah atau tubuh dan juga penarik unsur² negatif.

~ Pengamal² Perubatan Islam. Utk bersih rumah atau pagar rumah perlu tabur garam di sekeliling rumah.

~ Garam juga unsur yang boleh 'balance' balik sistem tubuh kita.

~ Garam boleh jadi rosak apabila dimasak atau bertindakbalas dgn suhu yang tinggi/panas, maksudnya kalau nak masak. Guna garam bukit dan jangan bubuh garam masa makanan menggelegak atas dapur. Tutup api dan biar suhu turun dulu, baru letak GARAM.

~ Kita panggil bubuh garam atas darat macam Org² arab buat. Bubuh garam masa nak makan. Sebab? Garam ada SODIUM dan POTASSIUM.. Tubuh perlu potassium lebih. Kalau panas garam hanya tinggal sodium, POTASSIUM ROSAK dlm SUHU panas. Sebab tu kena darah tinggi.

~ Selok-eloknya di tmpt makan sentiasa ada mangkuk kecil garam dan sunnah Rasulullah ﷺ mencalit secubit garam mggunakan jari kelingking kanan dan dletakkan ke lidah bahagian depan. Ianya akan mngaktifkan kelenjar enzim penghadaman.

Khasiat Garam dalam Perubatan Islam ada beberapa PETUA penggunaannya.

1. Merendam kerang supaya hilang tahinya. Dlm kaedah perubatan Islam, sesuatu perkara yg buruk diubat dgn asalnya. Kerang berasal dari laut dan garam digunakan Untuk meneutralkan keburukannya (tahi).

2. Mengurang tahap kemasinan ikan masin. Ikan kering yg terlalu masin boleh dikurangkan kadar kemasinannya dgn merendam dlm air garam juga.

3. Mengubat gout. Gout disebabkan pemakanan makanan laut yg berlebihan. Org yg tinggal berhampiran pantai boleh menanam badan dlm pasir laut. Bagi mereka yg tinggal di bandar, garam KASAR digoreng dan didemahkan di tmpt sakit ketika GARAM masih PANAS.

4. Merawat cirit-birit.: Minum air yg dicampur sedikit garam.

5. Merawat mabuk perjalanan. Utk merawat mabuk perjalanan, garam dicampur madu dan air lalu di minum sblum memulakan perjalanan.

6. Garam diguna Utk merawat kegatalan. Air yg dicampur garam disapukan pd kulit yang gatal.

7. Menambah IMUNITI badan akibat perubahan hawa/angin. Hal ini berlaku di sesetengah tmpt di negeri Arab. Misalnya pelajar Malaysia yg berkunjung ke Arab akan mgalami alahan thdp hawa/angin tmpt baharu. Air garam diminum sbgi ubatnya... ماشآءالله 

8. Mghilangkan penat krna kerja berat. Amalan Orang-orang Melayu tradisional yg bertani, bersawah atau bertukang ialah meminum air sejuk yg dicampur garam.
Perhatikan air 100 plus atau air isotonic sekarang ini di pasaran kesemuanya bergaram..!
Betulkan?... سُبْحَانَ اللهِ

9. Mengelak SIHIR/gangguan JIN bagi mereka yg bermalam di hutan. Garam adalah sumpahan jin. Garam yg dibaca padanya dgn 
Al-Fatihah (sekali) dan ayat al-Kursi (ayat 255 surah al-Baqarah – 7 kali) ditabur di sekeliling khemah.
لٓاحٓوْلٓ وٓلَا ٓقُوَّةٓ إِلاَّبِاالله

10. Mengelak gangguan syaitan/jin kepada bayi. Ada ketikanya bayi kerap menangis waktu malam. Untuk mengatasi masalah ini, GARAM dicampur dgn bawang Merah, bawang Putih dan Lada hitam. Campuran itu diletak dlm gelas/cawan/bekas yg terbuka. Bekas itu diletakkan di bhgian kepala bayi.

11. Mengubat Org yg diganggu jin. Bagi Org dewasa yg dikhianati (disihir), cara mgubatnya ialah dgn meletakkan garam yg dibaca al-Fatihah di perdu lidah. Perdu lidah ialah bhgian bawah lidah yg apabila diangkat akan nampak urat hijau lidah. Dan buat Mandian air bercampur Garam yg di Rukyah (doa).
اَللهُ اكبر..!

Semoga bermanafaat.
ْ إنْ شَآءَالله  ..آمــــــــــينَُ يَا رَبَّ الْعَالَمِين 

GARAM: Penyembuh@Pembunuh?

Nabi ﷺ bersabda:
"Sebaik² LAUK adalah GARAM"
(Al-baihaqi)

GARAM bukanlah penyebab penyakit, malah ubat yang paling mujarab SEKIRANYA diambil dengan cara yang betul..!

GARAM TIDAK BOLEH DIMASAK..!

KESILAPAN kita (kebanyakkan Orang² Melayu) ialah kita memasak garam iaitu memasukkan garam ke dlm masakan ketika masakkan sedang MENDIDIH/PANAS.

Ini akan menyebabkan GARAM mjadi RACUN/TOKSIK.

Garam, bahasa saintifiknya adalah SODIUM.

 Jika GARAM dimasak dengan cara yang tak betul (seperti diatas) ia akan menyababkan nya berasid dan membahayakan kesihatan serta mengundang pelbagai penyakit.
~♡☆♡☆♡☆
CARA yang betul PENGGUNAAN GARAM:

Kaedah PERTAMA:

- Masakkan makanan yang ingin dimasak sehingga selesai. 

Contohnya: Kari Ikan..

- Akhir sekali/waktu baru masukkan garam dalam  masakan tadi serta gaulkan apabila ianya beransur suam.*
- @ Kacau air garam dan tuangkan ke dalam kuah.

Kaedah KEDUA:
- Masak makanan tanpa masukkan garam.

- Semasa makan, sediakan semangkuk garam disebelah dan taburkan diatas makanan yang ingin dimakan mengikut tahap selera masing².

"Antara amalan yang diamalkan oleh para SALAFUSOLEH ialah dengan mengambil garam sebelum jamah  makanan "

- Ia bertindak sebagai pembuka selera dan juga sebagai mineral bagi badan.

GARAM IALAH MINERAL!!

- Antara kelebihannya ialah: 

* mengubati LEBIH dari 70 penyakit serta Seseorang itu tidak akan MATI dlm keadaan mati mengejut.  

Sebarkan agar semua Org Islam sihat!!

Mengambil Berkat Penuh Keberkatan. Amal Sunah.

WallahuA'lam..والله اعلم 
♡Sharing is Caring♡

No comments:

Post a Comment